Skip to main content

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, αλλά μόνο τα μέλη των τριών φέρουν την κύρια ευθύνη για την εξάπλωση ανθρώπινων ασθενειών;

Λίγα ζώα στη γη είναι τόσο αντιπαθή στον άνθρωπο όσο τα κουνούπια. Τα αιμοβόρικα αυτά πλασματάκια μπορούν με ένα τους τσίμπημα να καταστρέψουν μία χαλαρωτική στιγμή στην αυλή ή ένα περίπατο στην εξοχή. Το βουητό τους το βράδυ μπορεί να μας ξυπνήσει ακόμα και από τον πιο βαθύ μας ύπνο. Τι πραγματικά όμως γνωρίζετε γι’ αυτά;

  1. Η θερμοκρασία , η υγρασία και ο άνεμος παίζουν ρόλο στο πέταγμα των κουνουπιών. Ιδανική θερμοκρασία πτήσης είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου, τα επίπεδα υγρασίας άνω του 60%, και άνεμος κάτω από 4 Μποφόρ . Όταν οι άνεμοι είναι πάνω από 4 Μποφόρ (άνω των 20 χιλιομέτρων/ώρα), τα κουνούπια δεν πετούν.
  2. Τα κουνούπια υπολογίζεται ότι μπορούν να πετάνε 1,5 έως 2,5 χλμ. την ώρα. Η απόσταση που μπορούν να διανύσουν εξαρτάται από το είδος του κουνουπιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν κουνούπια που πετάνε έως και 300-500 μέτρα (π.χ. Ασιατικό κουνούπι τίγρης) και άλλα που πετούν έως και 30 χλμ. από την εστία ανάπτυξής τους (Ochlerotatus caspius).
  3. Τα κουνούπια , όπως όλα τα έντομα χρειάζονται ενέργεια για τις δραστηριότητες που επιτελούν (π.χ. πτήση, σύζευξη), την οποία λαμβάνουν από το νέκταρ των λουλουδιών, τις μελιτώδεις εκκρίσεις εντόμων (π.χ. αφίδες) και τα ώριμα φρούτα. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται τα αίμα ως πηγή πρωτεϊνών, για την παραγωγή των ωών τους.
  4. Ένα θηλυκό κουνούπι μπορεί να μυζήσει περίπου 5 mg ή αν προτιμάτε 0,005 γραμμάρια αίματος. Σε 90 δευτερόλεπτα θα πάρει ποσότητα αίματος ίση με 2-3 φορές το βάρος του.
  5. Τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν διάφορα ζώα όπως είναι θηλαστικά, πτηνά ακόμα και ερπετά. Ανάλογα με το είδος του κουνουπιού παρατηρούνται και διαφορετικές προτιμήσεις στην επιλογή του «θύματός» τους. Έτσι υπάρχουν ανθρωπόφιλα κουνούπια (προτιμούν τον άνθρωπο), ορνιθόφιλα (προτιμούν τα πτηνά) αλλά και είδη που μπορούν να μυζήσουν αίμα και από τα πτηνά και από τον άνθρωπο.
  6. Ευθύνονται για την μετάδοση πολλών ασθενειών. Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, αλλά τα μέλη των τριών φέρουν την κύρια ευθύνη για την εξάπλωση ανθρώπινων ασθενειών. Τα κουνούπια Anopheles είναι το μόνο είδος που είναι γνωστό ότι μεταφέρει ελονοσία. Μεταδίδουν επίσης φιλαρίαση (ονομάζεται επίσης ελεφαντίαση) και εγκεφαλίτιδα. Τα κουνούπια Culex μεταφέρουν εγκεφαλίτιδα, φιλαρίαση και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Και τα κουνούπια Aedes, μέλος των οποίων είναι η αδηφάγα ασιατική τίγρη, φέρουν κίτρινο πυρετό, δάγγειο πυρετό και εγκεφαλίτιδα.
  7. Τα κουνούπια μας εντοπίζουν από τις οσμές του σώματός μας, τη θερμότητα που εκπέμπει και κυρίως από το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουμε. Οποιαδήποτε άσκηση/δραστηριότητα που αυξάνει την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τη παραγωγή άλλων ουσιών (πχ ιδρώτα και γαλακτικού οξέος) ευνοεί την προσέλκυση των κουνουπιών. Επομένως, κατά τη διάρκεια της άσκησης του σώματος το άτομο μπορεί να γίνεται πιο ελκυστικό στο τσίμπημα των κουνουπιών.

Επιλέξτε το νέο άοσμο εντομοαπωθητικό spray Galesyn®Insect Repellent FAMILY για 8 ώρες προστασία με ένα ψεκασμό από όλα τα κουνούπια (συμπ. κουνούπι Τίγρης) & το Galesyn®After Nip για άμεση καταπράυνση από τα τσιμπήματα, για ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές!